Kultur

KulturSøhøjlandet fortæller kulturhistorierTAG PÅ TIDSREJSE. Søhøjlandet omkring Skanderborg og Ry rummer unikke fortællinger fra stenalder over jernalder, vikingetid, middelalder til renæssance og moderne demokrati.

Historiske sites ligger spredt og tilgængelige i hele området, og topkvalificerede guider og historiefortællere elsker at gøre historien levende. 


KONTAKT GREENWAYS.dk, hvis du har planer om at arrangere en event med spændende kulturhistorier indbygget. Vi kender de gode fortællere og har styr på de bedste attraktioner, for eksempel:


VELBEVAREDE STEN- OG BRONZEALDERHØJE vidner om, at området til alle tider har været et attraktivt sted for mennesker at slå sig ned.


Internationalt berømte arkæologiske udgravninger i bl.a. Illerup Ådal og Alken Enge fortæller om drabelige slag i jernalderen og udgravningen af "Vikingen fra Fregerslev" har føjet nye aspekter til historiefortællingen.

PÅ ØM KLOSTER Museum får du et levende indblik i, hvordan munkenes hverdag formede sig under den fromme devise ”Ora et labora” (bed og arbejd), og i klostrets herbarium vokser stadig de medicinske urter.

Efter Reformationen blev klostret revet ned og stenene fragtet ad søvejen til Skanderborg, hvor de blev brugt til at opføre et imposant kongeslot på den banke, hvor en middelalderborg tidligere havde tronet over byen. Monarkiet indtog både byen og Søhøjlandet - men solgte såvel slottet som skovene på auktion i 1760’erne.


PÅ HIMMELBJERGET kaldte digterpræsten St.St. Blicher i 1839 til det første Folkemøde, og i 1849 fik Danmark sin første Grundlov. Demokratiet fejres naturligvis hvert år på Grundlovsdag 5. juni, hvor Hotel Democracy kalder til Grundlovsfest på Bjerget med kendte talere og fællessang.

BESÆTTELSEN i 1940-45 satte sine tydelige spor i Skanderborg, Ry og Gl. Rye. I Skanderborg Bunkerne i Dyrehaven ved Skanderborg holdt besættelsesmagtens Luftwaffe til, og udstillingen derinde fortæller om hverdagsliv og modstandsbevægelse.

Følgerne af Anden Verdenskrig og en gigantisk flygtningelejr i Gl. Rye er i fokus på den ellers så idylliske Gl. Rye Mølle.