Projekter

Projekter

Festi'land

”Festi'land” skal afvikles for første gang 4. september 2021, og skal herefter være en årligt tilbagevendende begivenhed. Indholdet skabes i form af et væld af arrangementer i landsbyerne, tilrettelagt af klubber m.v. I landsbyerne/landsbyklyngerne inviteres gæsterne til at være en del af en variation af arrangementer/aktiviteter, der er kendetegnede for området og gerne nyskabende. En del af indholdet vil være koncerter i landsbyerne på helt nye venues.


Alt sammen har til formål, at ’sætte spotlys på’ Skanderborg kommunes mange lokale kultur- og fritidstilbud, på sammenholdet og på,

at vi kan mødes i fællesskab, trods Corona og restriktioner.


Bag festivalen står:

Foreningen Søhøjlandet/Greenways.dk i samarbejde med Volapyk! ApS

Landsbysamvirket
LandsbyForum

Idrætsrådet


Og vi samarbejder med:

Skanderborg Kommune

Smukfest

Kirkekunst i Søhøjlandet - en guide til kulturoplevelser

Mange kirker i Skanderborg provsti har i de senere år fået nye kunstværker – andre har smukke kalkmalerier. Og det hele kan opleves ganske gratis, hvis man kigger inden for. Samtidig kan man benytte lejligheden til at fornemme kirkerummets æstetik og finde en stund til refleksion.

For at vise vej til kirkekunsten udgiver Greenways.dk til efteråret en guide  – trykt og digitalt. Det sker med støtte fra bl.a. Skanderborg provstis forkyndelsespulje og private sponsorer.

Kunsten på kortet

Søhøjlandet er hjemsted for mange dygtige kunstnere og kunsthåndværkere, og spændende gallerier er klar til at modtage kunstinteresserede gæster. I Galten blomstrer kunsten i byrummet,  i Ry kan man besøge Anna Klindt Sørensens have og i Skanderborg er der løbende udstillinger i Kulturhuset…så der er god grund til at sætte Kunst på Kortet. Det vil vi gøre i 2021. Stay tuned…

Ry & Søhøjlandet - Kort og oplevelser

Med støtte fra Brugsforeningen Tryg / Ry Puljen har vi i forsommeren 2020 lavet et handy lille oplevelseskort til Ry’s gæster. Kortet kan man nappe i byens butikker, på spise- og overnatningssteder og på biblioteket. Kortet er lavet i samarbejde med BN Tegnestue og Kvistgaard, og trykt på cradle-to-cradle trykkeriet KLS PurePrint.

Den bæredygtige campingplads

Knap 15 campingpladser langs Gudenåen er blevet eller bliver i disse dage interviewet af Greenways.dk om deres syn på potentialet for bæredygtige campingpladser. Projektet, som er støttet af Isabellafonden, rundes af med et miniseminar 22. sept. på Bryrup Caming, hvor både pladserne, Horesta og Camping Ourdoor Danmark og Isabellafonden deltager.

Den mobile håndvask

Med Corona-situationen in mente har vi installeret og driftet en mobil håndvask ved Naturstationen på Himmelbjerget. Både signalværdien og den daglige brug har vist, at det var en god idé. Den mobile håndvask blev til med støtte fra Brugsforeningen Tryg / Ry Puljen.

Vi samarbejder med Riverboats.dk

Greenways.dk arbejder sammen med Riverboats.dk om at videreudvikle den eldrevne sejlads på Himmelbjergsøerne. Greenways.dk tror på et endnu større potentiale i den bæredygtige el-sejlads fremadrettet samtidig med, at grøn, bæredygtig sejlads vil være til glæde for miljøet, for borgerne og for områdets mange gæster.  

Friluftskort over Skanderborg Kommune

På vegne af Skanderborg Kommune og i stærkt makkerskab med BN Tegnestue har vi i juni 2020 tilrettelagt og produceret et helt nyt friluftskort over Skanderborg Kommune – det første nogensinde. Det trykte kort fås bl.a. på biblioteker og overnatningssteder, og en digital version ligger på www.skanderborg.dk 

Hotel Democracy

Lige nu arbejder Greenways.dk på at forberede Grundlovsfesten på Himmelbjerget 5. juni 2021. Det sker på vegne af Hotel Democracy, som er et samarbejde mellem Ry Højskole, Museum Skanderborg, Skanderborg Kommunes biblioteker og Greenways.dk. Se mere på Hotel Democracys hjemmeside

Venlig vejvisning

Et projekt der arbejder med at forbedre "vejvisning" for borgere og gæster i naturen. Endnu er projektet på tegnebrættet, men vi håber at komme igang i løbet af efteråret 2020.

Dejlige vandreture med guide

Skanderborg Kommune har fået en ny naturpolitik. Og for at borgerne ved selvsyn kan konstatere, hvor megen dejlig natur vi har i området, har Greenways.dk for Skanderborg Kommune gennemført ”10 dejlige natur-ture". Turene var en stor succes.

eSCAPE

eSCAPE er navnet på et stedsfortællende koncept, der blander kunst og kulturarv på steder med et stærkt arkæologisk DNA. eSCAPE skal styrke fortællingerne om de steder, vi bor. Du kan følge projektet på Facebook lige her.

Klimaskattejagt på Himmelbjerget

Greenways.dk har sammen med Eventsupport og Skanderborg Kommune skabt en CO2-jagt på Himmelbjerget. Via mobilen (eller med papir og blyant) kommer deltagerne rundt på Himmelbjerget og skal svare på lærerige og sjove spørgsmål relateret til udledning af CO2. Legen opfordrer ligeledes deltagerne til at komme med gode råd til, hvordan man selv kan gøre noget godt for klimaet.  

Naturstation Himmelbjerget

Hele sommerferien har børnefamilierne flokkedes i Greenways.dk's Naturstation på Himmelbjerget.

Naturstationen er blevet til takket være Skanderborg Kommune, Brugsforeningen TRYG, Lions Ry, Hotel Himmelbjerget, Knudhule Badehotel, Birkhede Camping, Ry City, Tårnkomitéen, Lakeside Ry, Skanderborg Kommunes Biblioteker, AQUA Akvarium & Dyrepark og boderne på Himmelbjerget.

Bestig Bjerge

Greenways.dk er sekretariat for den populære natur-leg ”BestigBjerge”, som i år har fået helt nyt website. Legen består ganske enkelt i, at man finder en trecifret kode ved bjergets fod, en anden kode på toppen, taster dem ind på sin mobiltelefon og ”scorer” højdemeter. 15 bjerge i Søhøjlandet, fire på Fyn og Jyske Ås i Nordjylland er med og bidrager til at projektet kan vedligeholdes, udvikles og markedsføres. 

Familiefestivalen Himmelhop m.m.

Hele sommerferien 2020 har vi gennemført grønne og hyggelige aktiviteter under den fælles overskrift Himmelhop på Himmelbjerget. Hundreder af børnefamilier har fået gode oplevelser med hjem – og nogen er måske blevet lidt klogere på Vores Natur.

Sponsoreret af: Skanderborg Kommune, Brugsforeningen TRYG, Lions Ry, Hotel Himmelbjerget, Knudhule Badehotel, Birkhede Camping, Ry City, Tårnkomitéen, Lakeside Ry, Skanderborg Kommunes Biblioteker, AQUA Akvarium & Dyrepark, Boderne på Himmelbjerget

Ekstraordinære sommeraktiviteter

I samarbejde med Skanderborg Kommunes pulje til ekstraordinære sommeraktiviteter arrangererede vi i løbet af sommeren 2020 fire sanketure for børn og deres voksne. Naturvejleder Katrine Moestrup Lewinsky gik forrest, i skovene omkring Himmelbjerget, og lærte børnene en masse om VILD MAD. Asger fra Honningbanden inviterede desuden indenfor til Hatteteater to gange i Torvehallen i Ry, hvor glade børn deltog i teaterleg med vanvittige og sjove historier.

Grønne oplevelser hele året

Kan økologi omsættes til oplevelser, der hele året vil tiltrække og glæde bl.a. børnefamilier fra byerne? Kan vi skabe et samarbejde med økologiske fødevareproducenter, spisesteder, detailhandel/gårdbutikker og overnatningssteder og derigennem etablere et helt nyt og moderne oplevelses-koncept? Greenways.dk sondrer mulighederne med henblik på at lave et forprojekt i 2021.